panuhuuhtanen

Tekijänoikeusjuristin näkemys Huhtasaaren gradun julkisesta käsittelystä (video)

  • Myös Yle Svenskan artikkelin pohjamateriaalina on ilmeisesti käytetty laittomin keinoin saatua tietoa
    Myös Yle Svenskan artikkelin pohjamateriaalina on ilmeisesti käytetty laittomin keinoin saatua tietoa

Minulta on paljon kyselty juridisia perusteita julkaistuani tällä viikolla artikkelin Laura Huhtasaaren graduun mahdollisesti kohdistuneista tekijänoikeusloukkauksista.

Linkki alkuperäiseen artikkeliin: 

http://panuhuuhtanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257497-laura-huhtasaaren-vaino-gradun-kautta-saa-jopa-rikollisia-piirteita

Onneksi Turre Legal -lakiasiaintoimiston juristit tekivät asiasta jo live-videon Facebookissa:

https://www.facebook.com/turrelegal/videos/2111026115786980/

Juristien mielestä Huhtasaaren gradun tekijänoikeuksia on mahdollisesti rikottu monessakin kohtaa. Juridiseen tarkasteluun olisi syytä ainakin seuraavissa kohdin:

  • Jyväskylän yliopistolla (luvaton digitointi ja jakelu meileillä)
  • yksittäisten nettiin jakajien toiminta (mm. Tuomas Tiainen) 
  • analyysiohjelmistojen käyttäminen (Tiainen, Svenska Yle)
  • Svenska Ylen osalta lisäksi jakelu valtakunnan ykkösmediassa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (67 kommenttia)

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Eipä taida somekouhottajia enää kiinnostaa, kun on päästy paheksumaan tarpeeksi. Somekouhottajia ei taas kiinnosta, jos vähän tekijänoikeuksia rikotaan. Tarkoitus pyhittää keinot.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Pääasia ei siltikään unohdu. Laura Huhtasaari plagioi gradunsa, eli teki vilppiä.

Kannattaako tätä kohua jatkaa tällaisella uhriuttamisella?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Onhan tää nyt koomista. Ihminen jää kiinni epärehellisyydestä ja mitä tekee ihminen, päinvastoin että pahoittelisi asiaa, haluaa haastaa kaikki oikeuteen :) Kertoo kyllä jotain henkilöstä.

Tekijänoikeuksien rikkomukset ovat tässä asiassa varsin vakavia. Ne on tutkittava ja syylliset tuomittava oikeudessa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Niin ja Laura Huhtasaari pysyy vilpillisenä edelleen.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Ilman muuta, aivan kuten Janiskilta vaaditaan satojentuhansien korvauksia tekijänoikeuksien rikkomisesta, niin Laurakin voi vaatia satojen eurojen korvauksia gradunsa tekijänoikeuksien rikkomisesta. Ei muuta kuin linnaan kaikki, paitsi Laura.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Toivottavasi Laura Huhtasaari haastaa kaikki ne tahot oikeuteen, jotka ovat loukanneet hänen oikeuttaan plagioida muiden työtä omaan graduunsa.

Sitten Raamatun ihmeelliseen maailmaan. Jo kertomus Aatamista ja Eevasta perustuu sukurutsaan. Poikia tuli Aatamille ja Eevalle. Ketä ne pojat naivat? Toisen kerran törmäämme samaan ilmiöön Nooan arkin kohdalla. Jumala oli päättänyt tuhota maailman ja järjesti vedenpaisumuksen. Hän kuitenkin armahti Nooan, joka oli hyvä tyyppi. Eläimiä yksi pari + Nooan perhe arkkiin sisään. Kenen kanssa Nooa lisääntyi?

Laura Huhtasaari menestyy persujen kannattajien keskuudessa, koska hän on epätieteellinen.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Mutta vielä mielenkiintoisempi kysmys on mistä ne egypitiläiset, jotka pitivät jumalan valittua kansaa orjinaan Egyptissä Mooseksen aikana, yhtäkkiä ilmestyivät taas maapallolle?

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

”Juristien mielestä” saattaa olla eri asia kuin oikeuslaitoksessa toimivien tuomarien mielestä. Hyvää tässä blogissa on se, että plagiointitapaus on nostettu tätä kautta taas ”parrasvaloihin.” Kansallahan on yleensä poliittisesti kahden viikon muisti, jona aikana asiat pyrkivät unohtumaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Minulle on jäänyt tässä keskustelussa epäselväksi se, että miten plagioituun tekstiin saa tekijänoikeuden. Eli jos kansien välissä on osa plagioitua, kattaako tekijänoikeus kuitenkin kannesta kanteen kaiken?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tai sitten se on tuplasti tekijänoikeuden suojassa...

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Tässä on juuri se asia, joka tekee Lauran tapauksesta ongelmallisemman. Jos Lauran gradussa on plagiointia, niin tekijänoikeus ei mielestäni voisi siirtyä plagioituihin kohtiin, vaan tekijänoikeus kuuluu alkuperäiselle tekijälle. http://libguides.oulu.fi/opinnaytteet/tekijanoikeus

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Tämä Panun kampanja ei taida oikein sytyttää edes kansallismielisiä, joihin itse lukeudun. Olen Lauran kannattaja ja itseäni gradut eivät kiinnosta, koska ne eivät oikeasti edes ole mitään tiedettä, vaan lähinnä pakkopullaa tiettyyn ammattiin valmistuville. Siksi vanhan gradun kaivelu on jonninjoutavaa ja vahingoittamistarkoituksessaan halpahintaista puuhaa.

Aika paljon on kiinnostusta herättänyt. Koska suvakit kuitenkin uuden esiselvityksen asiasta tekevät, niin Laurankin kannattaa pelata kovaa ja viedä nuo tekijänoikeuksia rikkoneet oikeuteen.

Meille kansallismielisillehän on ollut koko ajan selvää, että Lauran gradun puutteet ovat ihan yhdentekevä juttu. Tämä on vain poliittista vainoa alusta loppuun.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Tämä on ihan saivartelua. Julkisuuslain mukaan opinnäytetyöt, gradut yms. ovat julkista tietoa, sillä sipuli. Uudet valmistujat lähettävät käytännössä tekstinsä aina sähköisenä ja siitä printataan versio. Vanhat valmistujat eivät ole eri asemassa, etenkään jos ovat hakemassa Suomen tasavallan presidentiksi.

Huhtasaari voi ihan vapaasti alkaa käymään oikeutta gradunsa levittämisestä esim. omaa puoluelehteään Suomen Uutisia vastaan. Samalla varmaan tähdentyy Simpasen osuus Huhtasaaren gradusta, eli hyvä vaan.

Kuka ilmaisen huippuyliopiston tuotos haluaisi piilottaa tuloksensa tai marista sen muodosta, paperista tai sähköstä? Joku ilmeisesti, voi huh huh.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

#14: Tämä on ihan saivartelua. Julkisuuslain mukaan opinnäytetyöt, gradut yms. ovat julkista tietoa, sillä sipuli.

-> Se on sillä valkosipuli. Oletko muuten huomannut, että tämän blogin aiheena ei suinkaan ole kysymys siitä, että ovatko gradut julkisia vai eivätkö ne ole. Vastaus tuohon kysymykseen kyllä jo on kaikkien tiedossa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Se kertoo paljon noista itseään kansallismielisiksi luulevista että Huhtasaaren kiemurteli ja osoittautuminen valehtelijaksi, epärehellisyys on ihan yhdentekevä juttu.

Toistaiseksi sellainen valheiden puolustelu on yleistä vain tiettyjen pienten piirien keskuudessa ja muistuttaa fanaattisia uskonlahkoa.

Jos sellaiset valheiden puolustelut yleistettäisiin käsittämään suomalaisuutta niin se olisi meille kaikille kalliiksi käyvä vahinko. Voi tietty olla että se on huhtasaarelaisten tarkoitus.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Olen Huhtasaaren kanssa eri linjoilla aika monessa asiassa, mutta onhan hänen vilppinsä mitätöntä edim. siihen verrattuna, että ex-pääministeri valehteli eduskunnan edessä ja yritti valheen avulla saada lain säädettyä. Sorit siitä riitti kuittaamaan kaiken ja palkinnoksi sai huippuviran Euroopan pankkimaailman huipulta, vaikka on todistettavasti matemaattisesti täysin lahjaton.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Suomihan on maa, jossa kansalaiset luottavat toisiinsa. Kansallismielisiä ei pikku jekustelu haittaa. Mitä ihmeen Suomalaisuutta nämä ”kansallismieliset edustavat”?

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Akateeminen maailma jakautuu kahteen osaan. Ensimmäinen, salattu ja mielellään sellaisena pysyttelevä maailma on se, joka ei halua, että heidän hengentuotteitaan voi lukea muut kuin, ne jotka erikseen hakeutuvat tietyn yliopiston kirjastoon tai tietyn yliopiston laitokselle. Nämä tutkimukset ja opinnäytteet ovat luonteeltaan sellaisia, että tätä "tieteellistä" työtä ei tule saattaa laajempaan tietoisuuteen.

Toiset yliopiston laitoksen hengentuotteet ovat sellaisia, että niiden julkisuus on laitoksen toiminnalle elintärkeitä. Tutkimukset, joita mahdollisimman moni lukee ja viittaa omissa tutkimuksissaan näihin, takaa laitoksen rahoituksen jatkumisen. Huhtasaaren tutkimus kuuluu ensin mainittuihin. Niiden ilmitulo ei ole kunniaksi ko. yliopistolle ja kirjoittajalle. Onko väärin edellyttää hienotunteisuutta vähimpiämme kohtaan?

Petra Nyqvist tosiaankin vieläkin kuvittelee, etteivät ihmiset tiedä gradujen olevan julkisia. Kun nytkin jo kolmatta päivää keskustellaan siitä, että julkisen opinnäytteenkin kaikki tekijänoikeudet ovat työn tekijällä. Tässä asiassa Lauralla.

Ja nyt kaikkia tekijänoikeuksia on rikottu aina Ylen illan pääuutislähetyksen ykkösuutiseksi asti.

Mutta tiedän Petran vain trollaavan (hän on tunnettu Lauran somevainoaja) eikä hän aiokaan esimerkiksi katsoa videosta juristien näkemyksiä asiaan.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Huuhtaselle: "Nämä tutkimukset ja opinnäytteet ovat luonteeltaan sellaisia, että tätä "tieteellistä" työtä ei tule saattaa laajempaan tietoisuuteen."

Tämä oli oikeasti ns. sarkasmia (tsekkaa sanakirjasta). Gradut ovat julkisina asiakirjoina tietenkin sellaisia, että ne ovat julkisia. Tietyt gradut vain valitettavasti ovat sellaisia, että niiden julkisuus on piinallista sekä tekijöilleen että ko. yliopistolle.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"kaikki tekijänoikeudet ovat työn tekijällä..." Plagioija on siis tekijänoikeusrikollinen...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

"Lauran tunnettu somevainoaja" ??????

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Tässä siis kirjoittaja on tuohtunut mahdollisesta julkisen asiakirjan luvattomasta web-julkaisusta aiheutuneesta tekijänoikeusrikkomuksesta. Tätä todistellakseen kirjoittaja on ripannut Turre Legalin Facebook-videon ja ladannut sen omalle Youtube-kanavalleen. Luvalla vai luvatta?

Eli tekikö kirjoittaja juuri saman rikoksen, josta hän syyttää Huhtasaaren gradun web-julkaisijoita? Lainatakseni kirjoittajaa: Tekijänoikeuksien rikkomukset ovat tässä asiassa varsin vakavia. Ne on tutkittava ja [Panu Huuhtanen] tuomittava oikeudessa.

En jaksanut katsoa videota, liian pitkä. Aika vähäiseltä rikokselta tuo vaikuttaa, jos sellainen on laisinkaan. Gradu on vapaasti saatavilla kirjastosta, jolloin sen saa vapaasti kopioida omaan käyttöön. Koska se on julkinen asiakirja, on se pyydettäessä saatavilla myös sähköisesti (esim. PDF-muodossa), ilman että kenenkään tekijänoikeutta rikotaan. Eli voi pyytää ainakin sähköpostitse PDF-muodossa. Se jos se sitten on sähköpostin SMTP-protokollan lisäksi mahdollista saada myös automaattisesti HTTP-protokollapyynnöllä, lähinnä helpottaa pyynnön käsittelyprosessia.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

https://m.kauppalehti.fi/uutiset/lakiasiantoimisto... aika helkutin luotettavalta kuulostava lakiasiaitoimisto tällai googlattuna?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Oma mielipiteeni useimmista "tekijänoikeusjuristeista" ei ole erityisen mairitteleva. Kaikkea kuraa sitä ihminen kehtaa tehdä.

Muutenkin Huhtasaaren plagiointihommien ziljoonatta kertaa esiin herättäminen taitaa kääntyä blogistin haluamaa tulosta vastaan. Jos meni plagioimaan, niin meni plagioimaan, eikä asian pyörittely kaikin mahdollisin tavoin sitä ainakaan paremmaksi muuta.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «aika helkutin luotettavalta kuulostava lakiasiaitoimisto tällai googlattuna?»

Tarkoitatko ettei olisi? Toivottavasti luit artikkelin tarkkaan - toinen firma Hedman Partners on Suomen tunnetuin tekijänoikeusrikkomuksista karhukirjeitä lähettävä lakitoimisto, jonka toimintaa on pidetty vähintään kyseenalaisena. Se on se lafka, joka kiristää ihmisiltä jättisummia oikeudenkäynneillä uhkaillen ja repii lapsilta Nalle Puh -tietokoneet käsistä (tai se taisi olla vastaavan TTVK:n tekosia).

Turre Legal taas on Suomen tunnetuin tekijänoikeusrikkomuksista syytettyjen puolustaja, joka siis jutun mukaan auttaa ihmisiä puolustautumaan noita lakiroistoja vastaan ja neuvottelee korvausvaatimusten mitätöinnistä tai pienentämisestä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Huhtasaaren lainopilliset neuvonantajat esittävät sen verran vakaata uskoa omaan oikeassa olemiseensa, että hiljalleen Huhtasaarella ei ole uskottavuutensa säilyttämiseksi muuta mahdollisuutta kuin tehdä rikosilmoitus...

Vaikka sata asiantuntijaa esittäisi näkemyksen, että kyse on tekijänoikeusrikkomuksesta, toiminnasta ei synny tekijänoikeusrikkomusta muuten kuin, että Huhtasaari asianomistajana vie asian oikeuteen. Ennen oikeuden päätöstä mitään tekijänoikeuden loukkausta ei ole olemassa.

Sitä odotellessa.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

#23: Sama tilannehan on väitetyn plagioinnin kanssa: Mitään plagiointia ei ole toistaiseksi todettu, on vain esitetty väite sellaisesta. Esimerkiksi sinulla ei ole toimivaltaa osoittaa tai todeta plagiointia vaikka mielipide sinulla saattaa ollakin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vähän kuin sanoisi ettei valvontakamerakuvassa näytettyä ja julkaistua myymälävarkautta ole tapahtunut ennen kuin tapaus päätyy oikeuteen. Huhtasaaren plagiointi ei ole kiistanalainen.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Plagioinnin voi osoittaa ja todeta kuka tahansa lukutaitoinen.

Tämä ei ole mielipide.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #26

#26: Voithan sinä väittää tuollaista, vaikka et oikeassa olekaan.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #42

Ei Huhtasaari uskalla viedä sitä oikeuteen koska silloin gradu joutuisi vielä viranomaisten suurennuslasin alle. Ja kun tutkivat poliisit ja tuomitsevat tuomarit ovat lukutaitoisia niin hävityn kanteen tahra ei näyttäisi hyvältä Huhtasaaren ei enää niin puhtaassa kilvessä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

En kuvittelekaan. Sen sijaan osaan kyllä tehdä tarvittaessa päätelmiä.

Tässähän on Jyväskylän yliopiston näkemys ensimmäiseltä käsittelykierrokselta
https://yle.fi/uutiset/3-10162373

Mutta uuden tiedon (Simpasen työn lainaukset) jälkeen on vielä yksi kierros luvissa
https://yle.fi/uutiset/3-10206022

Joten kyllä näin sivusta seuraten perussuomalaisten vaalea rouva on kaulaansa myöten paskassa. Eikä nämä hyvää tarkoittavien hölmöjen avustusyritykset auta tippaakaan.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #48

#48: Sinä varmasti osaat tehdä päätelmiä ja sinulla ehkä on oma sivustakatsojan mielipide moneen asiaan. Edellä sanotusta ei kuitenkaan seuraa, että sinulla olisi toimivalta osoittaa tai todeta kenenkään plagiointia.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #51

Ihme äijä. Tarkkaan ottaen en puhunut mitään plagioinnista enkä vaatimut minkäänlaista toimivaltaa itselleni. Mielipiteeni siis esitin.

Toimivalta on ainoastaan yliopistolla. Yliopiston päätöksistä riippuu sitten tuleeko muita toimijoita mukaan. Tuskin yliopisto kuitenkaan alkaa Huhtasaaren tutkintoa perumaan.

Toinen juttu on sitten, haastaako Huhtasaari yliopiston, Tiaisen, YLEn, Suomen Uutiset jne. oikeuteen. Tosin asian käräjille vieminen olisi viimeinen naula Huhtasaaren ja kumppaneiden uskottavuuden arkkuun. Minun mielestäni. Tosin aika heikoissa kantimissa se uskottavuus on ollut jo vuosia, joten sikäli tietenkään ei suurta vahinkoa tapahdu.

Sinnikkyys on usein hyve. Mutta tuskin silloin, jos vain joka yrityksellä uppoaa entistä syvemmälle.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Minusta on erinomaisen hauskaa, että blogisti suosittelee kommentteja #7 ja #19.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Jos videosta yhtään mitään varmaa johtopäätöstä voi vetää, niin sen että kirjastolla oli oikeus digitoida Huhtasaaren gradu, tekijänoikeuslain 16 a § perusteella.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

https://www.youtube.com/watch?v=ZPs_idHbvvw Turreligal vaikuttaa erittäin pätevältä Kummeli-tasoiselta lakifirmalta :D

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Mistä tämä Herkko Hietanen saikaan tuomion, muistutapa Huuhtanen minua? Luulisi sitten tuntevan tekijänoikeusasiat.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Sekä Panulle että Lauralle!

Jos haluatte tähän asiaan toisen tekijänoikeusasioihin perehtyneen lakitoimiston kannan, niin suosittelen lämpimästi ottamaan yhteyttä Aaviaan.

Turre Legal hoiti ensimmäisen ns. kiristyskirjeisiin liittyvän oikeusjutun, hävisi sen ja kaveri tuomittiin 600 hyvityksiin ja 50 000 euron oikeudenkäyntikuluihin.

Aavia taas hoiti juttunsa erittäin hyvin. http://www.markkinaoikeus.fi/fi/index/paatokset/te...

http://www.aavia.fi/me/

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Kannattaa tosiaan ainakin kysyä toisen lakifirman mielipide ennen oikeustoimiin ryhtymistä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"tuomittiin 600 hyvityksiin ja 50 000 euron oikeudenkäyntikuluihin."

No siinä meni hyvin mahdollisesti taas jonkun elämä pilalle oikein kivasti... 50 000 € oikeuskulut satasien jutusta. Melkein hauskaa - siis olisi, ellei oikeasti jonkun elämä olisi mennyt mahdollisesti täysin pilalle (riippuen onko mitään omaisuutta vai onko täysin persaukinen jo valmiiksi). Suomessa kannattaa olla tarkkana siitä, onko varaa mennä oikeuteen ketään vastaan. Seuraukset tappiosta voivat olla varsin hirvittäviä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ihan aloituksen aiheeseen liittymättä: asianajopalkkioiden suhde korvaussumman pitäisi jotenkin määritellä. Ei voi olla oikeus totetunut, jos tekemästään 600 € vahingosta jotuu maksamaan 600€ + 50 000€. En nyt heti keksi, miten tämä saataisiin oikeudenmukaisemmaksi... ehkä niin, että johonkin rajaan, sanotaan 10 kertaa korvaussumma, maksajana on se hävinnyt osapuoli, mutta loput maksaa sitten asianajajan asiakas itse? Tässä tapauksessa siis hävinneen maksut olisivat olleet 600 € + 6000 € + korot + omat oikeudenkäyntikulut . Voittajalle olisi tullut sitten maksettaa asianajajalleen 54 000 € ja voittopottina tuo 600 €.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #43

Tärkeä aihe, johon ainakin oikeusministeri Antti Häkkänen aikoi puuttua. En nyt tiedä, onko asia edennyt eteenpäin.

Lauralla olisi nyt työnsä puolesta helppo selvittää tätä asiaa, että kannattaako hänen yksityishenkilönä lähteä ajamaan oikeuteen asiaansa, koska oikeudenkäyntikulut voivat nousta kohtuuttomiksi hävitessään.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #43

Ainoa tapa kai voisi olla, että taloudellista riitaa koskevissa jutuissa korvattavaksi kuluksi voidaan hyväksyä korkeintaan korvaussummaksi tuomittu määrä.
Silloin siinä olisi molemmille osapuolille kannustin sopia asia ilman oikeudenkäyntiä, jos riitasumma on mitätön. Kummankaan osapuolen ei kannata käyttää tonnin riitaan kymmeniä tuhansia. Ellei periaate mene reilusti yli maalaisjärjen.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Tämän takia kiristyskirjetehtailijat ovat menestyneet aiemmin, koska ihmiset korkeiden oikeudenkäyntikulujen pelossa ovat maksaneet kirjeissä vaaditun summan, vaikkeivät itse tekoa olisi tehneetkään.

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi

Minä en nyt ihan käsitä Huuhtasen motiivia tässä. Kaikki tietävät, että Huhtasaaren gradu on plagiaatti. Lanta haisee sitä enemmän, mitä enemmän sitä tonkii. Panu hei, juna meni jo; et sinä Laurasta pulmusta saa millään. Varsinkin tällaiset yritykset estää ihmisiä omin silmin tutustumasta "Lauran kirjoittamaan" tekstiin vain alleviivaavat ja julistavat kaikelle maailmalle Lauran toimineen väärin, niin väärin, että jopa Huuhtanen on sen huomannut.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Edelleen odotan sitä oikeudenkäyniin alkamista, sillä kansalla pitääkin olla markkihuvia.

Plagioija tai plagioijan ihailija uhrituu taas täysillä.

Huijaamalla ei voi kauheasti kunnioitusta saada, mutta omat ihailijat tekevät tietysti vaikka mitä.

Tulisipa pian Lauran blogi, jota saamme vedet silmissä lukea, koska valtamedia on hänet nyt lynkannut, hänen on siis pakko oman kunniansa vuoksi lähteä oikeustaisteluun pelastaakseen kunniansa.

Laura rules ja kansa nauraa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Olosuhteet ja käsiteltävä asia huomioon ottaen mahdollinen tuleva oikeudenkäynti varmaankin julistetaan salaiseksi uusien oikeudenkäyntien välttämiseksi :)

On muutoin syntymässä ketjureaktio, joka muistuttaa ikiliikkujaa.

Varsin surkeaa argumentointia nyt suvaitsevaistolta.

Kun tekijänoikeusjuristit kertovat teille karut faktat Lauran gradun suhteen, niin te alatte mustamaalata koko lakiasiaintoimistoa!

Olette te melkoisia vainoajia.

Kirjasto saa tehdä sähköisen kopion ARKISTOON. Sen jakelu ulos on tekijänoikeusrikkomus. Videossa asia käsiteltiin huolellisesti.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Ei kannata Panu alkaa solvaamaan kommentoijia, koska tässä on erittäin tärkeästä asiasta kysymys. Toisaalta tekijänoikeudesta ja toisaalta korkeista oikeudenkäyntikuluista.

Lauralla on nyt erittäin hyvä syy selvittää, mitä oikeusministeriö on tehnyt korkeiden oikeudenkäyntikulujen suhteen.

Lisäksi annoin vinkin toiseen tekijänoikeusasioihin erikoistuneeseen lakitoimistoon, josta kannattaa kysyä, onko tällä asialla menestymisen mahdollisuutta oikeudessa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Hienoa, olemme päässeet yhteiymmärrykseen, että kirjastolla oli oikeus digitoida gradu.

Seuraavaksi voimme pohtia miten arkistossa olevasta digitoidusta julkisesta asiakirjasta kansalainen saa kopion, ilman että luodaan uusi kappale. Tiedät ilmeisesti jonkin laillisen tavan, kun väität tiedoston lähettämistä laittomaksi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mä en edelleenkään ymmärrä, mitähän blogisti näillä blogeilla oikein hakee? sympatiaa huijareilleko?

Jos kerran asia on lain mukaan tysin selvä, niin mitä sitä sitten täällä puheevuorossa persutelee, asiahan selviää ainoastaan oikeuskäsittelyssä.

Minkäänlaista kruunua siitä ei kyllä saa, sillä koko juta aihehan on Lauran plagiointi.

On kaikille äänestäjille aina parempi, että saadaan selville minkälaisia edustajia valitsemme, mikä on heidän moraali ja millä perusteella he asiaansa ajavat.

Lauran ontuvat selitykset ovat koko jutun juoni, ja ketään ei kiinnosta millä lailla sen saimme tietää, pääasia on, että nyt me sen tiedämme.

EIi vie oikeuteen, tai Laura vie oikeuteen, siellä se asia sitten selviää, mutta huijarit eivät silti muuksi muutu.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Turhaan ritalakaan täällä ihmisiä solvaa, koska kenellä tahansa on oikeus hakea itselleen oikeutta. Lauran gradusta ei ole vielä tullut lopullista päätöstä, joten malta nyt odottaa pieni hetki vielä.

Tekijänoikeusasiat käsitellään markkinaoikeudessa ja on riskaabelia lähteä oikeutta käymään, jos ei selvitä ensin menestymisen mahdollisuuksia.

Itse ainakin odottaisin ensin, että gradusta tulee lopulliset tulokset ja vasta sitten miettisin oman tekijänoikeuteni perään.

Kirjasto voi ottaa tulosteen arkistoidusta digitoidusta gradusta kiinnostuneille. Videossa oli mainittu, että voi myös olla erillinen tietsikka kirjastolla, jolla digitoitua saa tutkia, muttei tallentaa mukaan.

On ongelmallista, että gradua ei enää voi tutkia kuin laittomasti saatujen urkund ym. ohjelmisto-ajojen pohjalta. Mielestäni siksi oikeuden pitäisi mitätöidä uudet selvitykset.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Siis mitä? Tulostettaessako ei synny uutta kappaletta? Mitä ihmettä sinä sekoilet, eihän tuossa ole mitään tolkkua. Mikä ero siinä on tekijänoikeus- ja julkisuuslain kannalta, onko tuo kappale tuloste vai tiedosto? Mikä muuten estää kansalaista skannaamasta tuota tulostetta ja tallentamasta sitä tiedostoksi?

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Koska Panu Huuhtanen ei useista pyynnöistä huolimatta pystynyt kertomaan meille yksityiskohtia linkittämänsä videon sisältämistä argumenteista, piti tämäkin tehdä itse, eli katsoin mainitun videon. En turvautunut Huuhtasen omine lupineen omalle Youtube-kanavalleen laittamaan versioon, vaan menin suoraan alkuperäislähteelle:
https://www.facebook.com/turrelegal/videos/2111026...

En ymmärrä, miksi Huuhtanen ei osaa linkittää tähän videoon, vaan omalle kanavalleen. Ei kai videoiden katsomiskertojen määrä sentään mikään itsetuntojuttu ole?

Videolla siis kaksi juristia, Herkko Hietanen ja Jussi Kari keskustelevat, enimmäkseen gradujen tarkistuksesta; varsinaista lakiasiaa on varsin vähän. Laura Huhtasaarta kutsutaan ”meidän presidenttiehdokkaaksemme”, mutta keskustelussa ei alennuta nuoleskeluun, joten tämä taisi olla vain tahaton lipsahdus. Olen alle koonnut listan mielestäni keskeisimmistä aiheeseen liittyvistä kommenteista:

---
Nykyään Helsingin yliopistossa gradut palautetaan sähköisesti, ja ne tarkistetaan ohjelmistolla, joka on otettu käyttöön 2013. Vaikka käytetään tarkistusohjelmaa, ihminen päättää, onko kyseessä plagiaatti vai ei.

Tekijänoikeuslain 16 § antaa eräin rajoituksin mm. kirjastoille oikeuden valmistaa kappaleita omissa kokelmissaan olevista teoksista. Pääsääntö on, että tekijällä on oikeus määrätä kappaleiden valmistamisesta, mutta tekijänoikeuslain 2 luvussa määritellään tekijänoikeuden rajoituksista, ja tällä perusteella kirjastolla on ollut oikeus gradun digitointiin.
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/196104...

Julkisessa asemassa olevan pitää kestää tällaisia hyökkäyksiä; vaikka motiivit olisivatkin poliittisia, juuri tällaisia pitää demokratian takia tehdä, jos henkilö on mukana valtakunnanpolitiikassa näkyvässä asemassa.

Julkisuuslain mukaan opinnäytteet ovat lähtökohtaisesti julkisia, koska ne todistavat, että oppilaitos tekee sitä, mihin se saa yhteiskunnalta rahaa; siksi viranomaisen on luovutettava asiakirja.

Yle oli julkaissut gradun sivuillaan niin, että tekstistä ei saa selvää:
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/05/09/ylen-selv...
Yhdessä kuvassa on gradun kaikki 71 sivua, ja tekstistä on väreillä korostettu kopioituja kohtia. Tämä ei täytä tekijänoikeusrikoksen tunnusmerkkejä.

Vaikka asiakirja olisikin sinällään julkinen, ei sitä välttämättä saa repostella mielin määrin, esimerkkinä pedofiilinmetsästäjät. Myös maahanmuuttajataustaisten rikostuomioista ovat ”tietyt tahot” levitelleet tietoja, ja kun ovat tästä itse päätyneet käräjille, ovat he olleet kovin ihmeissään, sillä nehän olivat julkisia asiakirjoja. On eri asia hankkia asiakirjoja itselleen ja levitellä niitä muille, jälkimmäisessä saattaa olla kyse esimerkiksi kunnianloukkauksesta tai yksityiselämää koskevasta tiedon levittämisestä.
---

Näin siis juristikaksikko jutusteli. Yliopisto siis ei ole tehnyt mitään laitonta, pikemminkin päinvastoin, se on noudattanut julkisuuslakia pilkulleen.

Entä onko tämän kokonaisuuden toinen osa, gradun julkistaminen, laillista? Se näyttäisi olevan hieman epäselvempi asia, mutta juristit eivät videolla suoraan kerro yhtään lainkohtaa, jonka perusteella kyseessä olisi rikos. Edellä mainitut kunnianloukkaus tai yksityiselämää koskeva tiedon levittäminen tuskin tulevat rikosnimikkeinä tässä kyseeseen, ja tekijänoikeuspykälienkin puolella voi olla hankalaa, kun toisessa vaakakupissa on yhteiskunnallinen keskustelu. Huhtasaari ei ole tiettävästi kärsinyt taloudellisia menetyksiä, eikä kukaan ole myynyt gradun sisältöä taloudellista hyötyä saadakseen.

Videon loppupuolen pohdinta julkisten tietojen levittelystä on jotain, jonka Huuhtasen itsensä soisi kuuntelevan useampaan kertaan. ”Eräillä tahoilla” tarkoitettaneen erästä runsaasti oikeusjuttuja aikaansaanutta nettisivustoa, jota Panu Huuhtanen muiden kansallismielisiksi itseään kutsuvien tapaan palvoo. Videon viestin sisäistäminen tältä osin varmaan tarjoaisi Huuhtaselle ja muille kultin jäsenille vastauksia.

Jos Huuhtanen ei edelleenkään pysty kertomaan, mihin kohtiin videolla hän väitteensä perustaa, on syytä olettaa, että hän on keksinyt asioita omasta päästään. Katsoin siis videon alusta loppuun, enkä siellä havainnut Huuhtasen väittämiä asioita.

Tekijänoikeuslain näkökulmasta juuri muuttaminen paperiversiosta digitoiduksi on tässä tapauksessa hyvin oleellista.

Kirjasto ei missään nimessä olisi saanut luovuttaa digitoitua arkistokappaletta ulos kirjastosta.

Huhtasaari on kärsinyt näiden tekijänoikeuksien loukkaajien toiminnasta erittäin pahoina imagohaittoina. Juuri mustamaalaamistarkoitus tekee näiden rikkeiden tekijöiden toiminnasta selkeästi tutkintaan johtavaa.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

"Tekijänoikeuslain näkökulmasta juuri muuttaminen paperiversiosta digitoiduksi on tässä tapauksessa hyvin oleellista."

Videon alkuperäisversion ajankohdasta 14.40, suora lainaus: "Se on pääsääntö, että tekijällä on valta tehdä niitä kappaleita tai määrätä niiden valmistamisesta, mutta tekijänoikeuteen kuuluu rajoituksia, joita on annettu kirjastoille, oikeus valmistaa just tämmöset gradut vois olla tyypillisesti sellaisia. Ne vie hirveesti tilaa, niitä lainataan tosi vähän, toisaalta halutaan säilyttää niitä, ja niitä tulee joka vuosi... hyllymetrejä tulee valtavasti lisää, että se kokoelman digitointi siltä osin voi kyllä olla tarkoituksenmukaista ja silloin se saattaa pudota tähän 16 pykälien alle. Että sinänsä, kun ollaan mietitty, että olisiko tämä yliopisto saanut digitoida sen, niin ainakin tähän omaa kokoelmaansa varten." - Yliopiston oikeus digitointiin tulee tässä varmaan käsitellyksi myös todellisuuskriittiselle kelpaavalla tavalla.

Kuten edellä on jo useita kertoja todettu, kyseessä on julkinen asiakirja, eikä yliopistolla ole lakiin perustuvaa syytä kieltäytyä sitä luovuttamasta.

Poliitikko kärsii aina imagohaittoja tekemisiinsä kohdistuneesta kritiikistä, erityisesti kun kritiikki on niinkin hyvin perusteltua kuin tässä plagiointitapauksessa. Kyseessä ei ole mikään mustamaalaus, vaan johtavassa asemassa olevan yhteiskunnallisen vaikuttajan taustojen selvittäminen. Jos Huuhtanen haluaa kieltää tällaisen, hän on samalla sotajalalla avoimeen keskusteluun perustuvaa länsimaista demokratiaa vastaan. Huhtasaari on töpännyt tämän ihan itse.

Eikös Huuhtanen ollut alkukuusta vakionaamoja mielenosoituksissa, joita väitettiin pidettävän sananvapauden puolesta? Eliitin väärinkäytöksiä kuulemma paljastanut taho on joutunut syytetyksi, ja tämä on Huuhtasen mielestä sananvapausvainoa. Miksi ihan jokaisen eliittiin kuuluvat mahdollisista väärinkäytöksistä ei saakaan keskustella? Ihan kuin ilmassa olisi vienoa kaksoisstandardin tuoksua...

Käsittämätöntä, miten valikoivasti videota kuuntelette. Videossa nimenomaan pohditaan, että digitoitua ARKISTOKAPPALETTA ei missään nimessä saa jakaa ulos.

Miksi ihmeessä valehtelette jatkuvasti?

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Suomen pienimpien mielenosoitusten järjestäjä turvautuu nyt maalitolppien siirtelyyn.

Edellä lainaamani osoittaa, että yliopistolla on oikeus kokoelmansa digitointiin. Samoin riidatonta alkaa olla, että julkisuuslaki velvoittaa antamaan asiakirja sitä pyytävälle. Huuhtanen ei enää kiistä kumpaakaan, koska hän siihen pysty, hänen itse esittämänsä todisteet sen tekevät.

Meistä kahdesta minä olen kirjastoalan ihmisiä, ja siltä perustalta voin vakuuttaa, että yliopistolla on kirjasto, ei arkisto. Lisäksi tällä termillä saivartelu on typerää, koska julkisuuslain perusteella ei ole väliä, missä instituutiossa julkinen asiakirja on tallessa, se on annettava, jos joku pyytää. Myös termi "digitoitu arkistokappale" on hölmö, koska alkuperäisestä on vaivatonta tehdä uusia, eikä alkuperäisellä digitaalisella versiolla ole siksi mitään erityistä arvoa. Paperisten kanssa on toisin, mutta niistähän Huuhtanen jankutakaan. - Missä kohdassa videota tämä väite arkistokappaleesta esitetään? (Kyllä, tiedän, että Huuhtanen tuskin kykenee tähän vastaamaan, mutta kysyn ihan vain huvikseni.)

Mitenkäs muuten ne sananvapausmielenosoitukset? Eikö sananvapaus ja eliitin arvostelu toimi kaikkiin suuntiin?

Videossa on pitkä pohdinta, miten digitoidun gradun voi esimerkiksi tulostaa sen haluaville paperimuodossa. Se olisi ollut laillinen tapa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Minulla on skanneri. Maksoi muutaman kympin.

Toimituksen poiminnat